Salie is het door mij uitgekozen geschenk, om aan jou te geven tijdens de “volle maan” actie dag en de andere promoties.

Salie komt van het Latijnse woord ‘salvere’ en dat betekent letterlijk ‘redden’ of ‘genezen’. Salie helpt bij vele kwalen (ook de typische vrouwenkwalen). Het is tevens een kruid dat superlekker is in het eten. Daarnaast bevat salie erg veel spirituele kracht.

De salieplant

Salie is een vaste plant die tot de lipbloemenfamilie behoort. Salie wordt 40 tot 80 cm hoog en heeft dikke, groen-zilveren en sterk aromatische bladeren. De bladrand is fijn gekarteld-getand of bijna gaafrandig.

In de tuin is salie best mooi. Ze heeft spitse groen-zilver achtige bladeren en bloeit met supermooie lange paars/rode bloemen.

Het is een mediterraan wonderplantje dat vooral groeit in het zuiden van Italië. Je kan het ook in België, Nederland en Zwitserland kweken, liefst op een zonnige plek in je tuin of op het terras.

Salie kan heel goed warmte en zonlicht verdragen. Je mag de plant af en toe rijkelijk water geven, maar laat ze best niet met de voetjes in het nat staan. Het plantje geeft zelf aan als het dorst heeft door haar blaadjes naar beneden te laten hangen.

De plant is winterhard en overleeft dus de winter.

Er zijn 800 verschillende soorten salie en de mooi bloeiende variaties zijn niet altijd de lekkerste, geneeskrachtigste of meest spirituele varianten.

Welk is dan de ‘echte’, ‘genezende’ variant? Dat is de ‘Salvia Officinalis’ of ‘echte salie’ in de volksmond. Het is zeer lekker als keukenkruid.

Je kan een salieplant kopen, zaaien of stekken.

Salie in recepten

Als kruid kan je salie vers kopen in de supermarket of als gedroogd kruid, gemalen in een potje. Beiden zijn geschikt in recepten.

Salie wordt in de keuken vaak gebruikt in combinatie met vlees en in combinatie met groenten. Het is een vrij scherp kruid en je hoeft er niet veel van te gebruiken om de typische smaak aan je gerecht te geven.

Salie met vlees

Salie is heel lekker als kruid in combinatie met kalfsvlees. Een van de typische recepten hier is Saltimbocca alla Romana. Waar kalfsvlees gecombineerd wordt met ham en salie. Het is een romaans recept uit de regio van Lazië en is heel eenvoudig en snel te maken.

Het traditionele recept van saltimbocca alla romana gebruikt altijd kalfsvlees, prosciutto, salie, witte wijn en boter voor de saus. Variaties komt men zelfs in Italië tegen, zoals kip of varkensvlees in plaats van rundvlees, en andere soorten gezouten ham in plaats van prosciutto. Soms wordt saltimbocca opgerold en gevuld, of gegarneerd met ingrediënten zoals kappertjes, artisjokken of rode uien.

De naam “saltimbocca” komt van ‘saltare in bocca’, wat springen in de mond betekent – het is zo smakelijk dat het in je mond springt! 

Salie met groenten (hutsepot)

Salie is ook een kruid dat niet mag ontbreken in Hutsepot, een Vlaamse groenten stoofpot, gecombineerd met runds-, schaap of varkensvlees. Het wordt gebruikt in de bouillon samen met tijm en laurierblaadjes. 

Salie zorgt ervoor dat de Hutsepot doorsmaakt en niet slap of flauw overkomt. Ook hier niet overdrijven met de hoeveelheid salie in de stoofpot omwille van de scherpe smaak.

Salie als genezende plant 

Salie is bijzonder geschikt om de pijnlijke menstruatie te verlichten. Ook helpt het bij vruchtbaarheidsproblemen en de menopauze. Dit komt omdat heb blad een stof bevat dat fyto-oestrogeen bevat. Deze stof lijkt op het vrouwelijke hormoon oestrogeen en heeft een regulerende werking. Salie zorg ervoor dat je hormonen in balans zijn.

Daarnaast bevat salie flavonoïden en deze zorgen voor een goede interne temperatuur regeling. Opvliegers tijdens de menopauze worden onderdruk. In de volksmond ook wel vapeurs genoemd.

Een andere eigenschap van salie is een ‘ontsmettende’ en ‘ontstekingsremmende’ werking. Salie helpt bij keelpijn, keelontsteking en ook bij astma en hoesten. De gemakkelijkste manier van toediening is door middel van thee van verse of van gedroogde Salie. Hiermee kan je gorgelen of je kan de thee gewoon opdrinken.

Salie bevat ook vitamines en mineralen, zoals vitamine A en C en de mineralen calcium en ijzer.

Ten slotte is salie ook een sterke antioxidant. Er zit namelijk rozemarijnzuur is salie. Antioxidanten zorgen ervoor dat je cellen gezond zijn en je DNA/RNA geen schade oploopt. Je maakt minder kans op welvaartsziekten, zoals kanker, dementia, alzheimer en schizofrenie.

Salie voor een gezonde geest

Salie werkt ook rustgevend en kalmerend. Vroeger werd het vaak in melk gekookt en gedronken voor het slapengaan. 

Tegenwoordig maken we thee van salie of branden we het als een busseltje, zodat de rook de kamer vult en door de geur een rustgevend en kalmerend effect bereikt wordt.

Salie als spiritueel reinigende plant

Aan witte salie worden al eeuwenlang vele gunstige werkingen toegeschreven. Het kruid wordt door veel culturen gebruikt voor haar reinigende effect.

Salie verdrijft negatieve energie om zo plaats te maken voor het positieve.

De indianen stonden erom bekend salie te gebruiken tijdens reinigingsrituelen. Vanuit deze gebruiken stamt ook het woord ‘smudgen’ af.

Tijdens zo’n ‘smudge’ ritueel wordt een ruimte, persoon, dier of voorwerp gereinigd door met de brandende salie stick in een bepaald patroon de rokende salie te verspreiden over het huis, individu of voorwerp.

Zorg dat je ramen openzet na het smudgen zodat de negativiteit het huis kan verlaten.

Invoed op je psyche

Smudgen heeft ook een effect op je spirituele capaciteiten. Je zal sterker dromen, visioenen zullen duidelijker zijn en het zal je helpen om klare beslissingen te nemen die een positieve invloed hebben op je leven.

Veiligheid bij ‘smudgen’

 Houd tijdens een reiniging steeds de veiligheid in het oog. Gebruik bij het smudgen 1 of 2 vuurvaste schotels in elkaar en laat nooit de smeulende salie alleen. Zorg ook altijd voor dat je een brandblusapparaat of een vuur dovend laken in de buurt hebt.

Salie als beschermende plant

Salie in de tuin, aan het raam of in de buurt van de voor- of achterdeur houdt negativiteit, slechte invloeden, de invloed van negatieve mensen en zelfs boze geesten buiten.

Een salieplant in de tuin geeft in de spirituele wereld bescherming tegen negativiteit dat op je afkomt of op je afgestuurd wordt. Het zal jezelf, je huis en je gezin beschermen.

Hoe salie thee maken?

Je kan saliethee gewoon in zakjes in de biologische/ organische winkel kopen. Je kan ook gedroogde salie kopen en daar thee van trekken of je kan verse salieblaadjes in heet water leggen om er zo thee van te trekken.

Maar let op. Drink niet te veel saliethee want deze is erg sterk.

Hoe salie branden of ‘smudgen’?

 Salie om te branden koop je los of in een bundel. Je steekt een kant van de bundel aan en laat het even in de vlam staan. Dan blaas je het uit en laat je de salie smeulen. De salie zal een sterk geurende rook afgeven.

Let op, de salie kan heel heet worden en een stenen bord doen barsten. Of soms wordt het bord zo warm dat je het misschien laat vallen. Het kan ook smeulend in het rond waaien en dan is er gevaar voor brand.

Het veiligste is om 2 vuurvaste kommetjes in elkaar te zetten. Deze kunnen tegen de hitte en het buitenste kommetje wordt niet zo warm, zodat je het kan blijven vasthouden en zodat er geen brandvlekken komen op meubilair als je het zou neerzetten.

Salie als geschenk bij mijn promoties

Graag geef aan jou ik een bundel salie cadeau bij een promotie sessies. Omdat ik weet dat het een positieve invloed zal hebben op je leven en je zal helpen voor je fysieke en geestelijke gezondheid en in je spiritualiteit.